Een vlakke plaat vervormen door middel van een boven- en ondergereedschap naar de gewenste hoek met de juiste afmeting. Deze buiging gaat op basis van 2 soorten buigprocessen, nl. vrijbuigen en matrijsbuigen.
In de begin periode van de kantbank, moest de bediener alles zelf instellen. Er waren slechts alleen mechanische aanslagen om bewegingen van de machine te begrenzen. Je moest een echte vakman zijn om met deze machine te kunnen werken.
Het spreekt vanzelf dat "vrijbuigen" wat heden ten dage de gangbare norm is, nog niet bestond. Kantgereedschappen waren destijds aanmerkelijk simpeler, en minder precies. Dat was ook niet echt nodig. De meeste producten werden gebogen middels een buigprincipe dat men matrijsbuigen (kalibreren) noemt. De hoek werd als het ware in de plaat gedrukt.
De kantpers neemt steeds meer een bijzondere plaats in binnen het plaatbewerkingsproces.
Dat komt vanwege het feit dat je met dit proces van 2D in één keer naar 3D gaat. Het is een redelijk definitieve stap, je kunt immers hierna niet meer terug naar 2D.
Met de huidige software welke door de leveranciers van de kantpersen worden geleverd kunnen steeds meer complexere producten worden vervaardigd. Echter, ondanks de software, blijft kennis van het kantproces noodzakelijk.
Dit maakt de geavanceerde kantpers anno nu tot een technisch hoogstaande multitasker.
Mechanische kantpers
Door middel van een vliegwiel en koppeling kan de ram op en neer worden bewogen. De slaglengte wordt mechanisch afgesteld, maar wanneer de beweging is ingezet zal deze worden afgemaakt en kan het niet tussentijds worden gestopt. Door deze techniek is de machine niet veilig en wordt daarom nog nauwelijks toegepast in verband met niet verkrijgen van CE keuring.
Hydraulische kantpers
Door middel van 2 hydraulische cilinders wordt de ram op en neer bewogen. De slaglengte kan worden ingesteld d.m.v. de besturing. Tevens is de slaglengte te synchroniseren door de cilinders apart van elkaar te kunnen sturen. De rambeweging is gedurende het kantproces te stoppen. Repeteerbaarheid nauwkeurig.
Servo - mechanische kantpers
Door middel van riem- of schroefspindelaandrijving wordt de ram op en neer bewogen. De slaglengte kan worden ingesteld d.m.v. de besturing. De aandrijving van de machine zorgt voor een rechtstandige beweging, hiermee kan ook gecorrigeerd op het te bewerken product.
Met een CNC (Computer Numerical Control) besturing worden de machines geprogrammeerd om het product te kunnen maken.
Waar het vroeger aan de machine gebeurde, gebeurt het nu steeds meer in werkvoorbereiding. Hierbij worden de programma's op de computer gemaakt. Door middel van netwerk zijn de programma's op de kantpers te downloaden.
Ondanks dat de operator minder kennis van zaken hoeft te hebben is het wel een must om mogelijke problemen te kunnen ondervangen op de besturing van de machine.
Het grootste gevaar bij een kantpers is de beweging van de ram. De kans dat vingers of handen tussen boven- en ondergereedschap komen is aanwezig. Met de huidige beveiliging in de vorm van een lichtscherm rondom het werkgebied is de kans dat dit gebeurd heel klein, maar niet onmogelijk. Ook rondom de machine zijn er diverse beveiligingen om niet tussen bewegende delen te kunnen komen.
Mechanische automatisering rondom de kantpers geeft het bedrijf de mogelijkheid met de machine onbemand te produceren en zelfs gereedschapswissels uit te voeren. Integratie met andere systemen als zijnde pons- en lasersnijmachine is ook mogelijk.
Software automatisering geeft de mogelijkheid 3D-bestanden in te lezen en naar een kantpersprogramma om te zetten. Hiermee zijn dan ook de vlakke uitslagen te produceren op de lasersnij- dan wel ponsmachine.
De ontwikkeling binnen het buigproces staat niet stil. Het is raadzaam je vóóraf te laten adviseren wat hierin de technische mogelijkheden zijn voor zowel de machine als het kantpersgereedschap.
Amsterdamsestraatweg 33
1411 AW Naarden
Nederland
+31 35 539 90 90
info@hptooling.nl
+31 35 539 90 99